حرکت در سطح

  • من را فرانسوی ببوس

    روايتی است از زير گلو تا پشت گردن که آيه هايش به خط نستعليق آمده اند. رنگ پريده از خواب های غمگين. شصت و يک سوره از تورات تنی. بخش شعرها به عنوان "من را فرانسوی ببوس" عاشقانه هايى ست همراه با واکنش های سياسی و اجتماعی. شعرها سايه هايی هستند، افتاده روی قبرها با تابوت های آماده، رو به درخت های خشک شده ، رو به آدم های خشک شده ، رو به آهن های به کار رفته در تن. بغلشان رفت به آغوش، بغلشان کنيد. بغلشان کنيد.

    • این برنامه شعر خوانی هوشنگ چالنگی POEM

      و گزارش این علف بی رنگ به همراه تو این گونه ست اگر این شب ست اگر این نسیم به همراه تو نواده ی خوابالود هم سیاهی ی تنها خود تویی بهین شب تنها که خود می سازی و آبها که در پای تو می خسبند رنگ می گیرد. .

    • گفتگوی رادیویی با رضا قاسمی

      غلطید به پهلوی راست. مدتی همینطور بی‌حرکت ماند؛ خیره به نور ملایمی که از پنجره رو به کوچه می‌آمد. دستش را از زیر لحاف بیرون آورد و چراغ را خاموش کرد. شانه‌هایش زیر لحاف تکان‌تکان می‌خورد

    • عدوی تو نیستم من، انکار توام

      ناما جعفری، شاعر ایرانی، در مجموعه‌ای با عنوان «تجمع در سلول انفرادی» کوشیده است تجربۀ پرورده و بالیده شدن اندیشه و عاطفۀ شاعران ایرانی را در برخورد به فرایافت پیکار مدنی نمایش دهد.

    • من یک ادوارد دست قیچی هستم ای تیم برتون لعنتی

      آدم به دوستی این موجودات عجیب، اما معصوم و صادق بیشتر می‌تواند اعتماد کند تا کسانی که پشت علاقه‌شان یک دنیا خودخواهی، منفعت‌طلبی و ریاکاری نهفته است. من ترجیح می‌دهم در آن قلعه گوتیک با ادوارد دست قیچی زندگی کنم، از رولت‌های گوشت سویینی تاد بخورم

    • چشمان کاملاً باز استنلی کوبریک

      هفت سال بعد، «کوبریک» فیلم تحسین‌برانگیز «غلاف تمام فلزی» را درباره جنگ ویتنام به‌تصویر کشید. آخرین فیلم این نابغه سینما در سال ۱۹۹۹ و با فاصله ۱۲ سال بعد از فیلم قبلی ساخته شد؛ «چشمان کاملا بسته» با بازی «تام کروز» و «نیکول کیدمن» که از جشنواره ونیز موفق به کسب جایزه شد.

۱۳۹۲ خرداد ۲, پنجشنبه

مرگ چینوآ آچه‌به، پدر ادبیات سیاه


چینوا آچه‌به دو ماه پیش در ۸۲ سالگی درگذشت.جسد چینوا آچه‌به، نویسنده سرشناس روز چهارشنبه ۲۲ ماه مه (اول خرداد) از ایالات متحده به نیجریه فرستاده شد تا در زادگاهش در استان آنامبرا به خاک سپرده شود.
آقای آچه‌به در ماه مارس (فروردین ماه) در بیمارستانی در شهر بوستون درگذشت.
او در هنگام مرگ، ۸۲ سال داشت.آقای آچه‌به در سال ۱۹۳۰، سی سال پیش از استقلال نیجریه، به دنیا آمد.از او عموما به عنوان کلیک بنیانگذار ادبیات آفریقایی در زبان انگلیسی یاد می‌شود.
نخستین رمانش "همه‌چیز از هم می‌پاشد" در سال ۱۹۵۸ منتشر شد و تاکنون ۱۰ میلیون نسخه از آن فروش رفته است.
نلسون ماندلا، رهبر مبارزه با نژادپرستی در آفریقای جنوبی، درباره آقای آچه‌به گفته است: او آفریقا را به جهان معرفی کرد


این اثر به بیش از ۵۰ زبان جهان ترجمه شده و بر تضاد بین ارزش‌های غربی و سنت‌های جامعه ایگبو تمرکز دارد.
این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است و در ایران دست کم ۵ ناشر آن را با ۵ ترجمه در سال‌های مختلفی منتشر کرده اند.
او در نوشته‌های خود به تاثیرات دوره استعمار و همچنین فساد در آفریقا پرداخته است.
نلسون ماندلا، رهبر مبارزه با نژادپرستی در آفریقای جنوبی، آقای آچه‌به را نویسنده‌ای خوانده است "که با حضور او دیوارهای زندان کوتاه می‌شد".
این نویسنده که چهره‌ای آکادمیک نیز بود، بیش از ۲۰ اثر نوشت که برخی از آنها نقدی گزنده بر سیاستمداران بود و آن‌چه او شکست رهبران نیجریه می‌خواند.
چینوا آچه‌به از سال ۱۹۹۰ و در پی یک سانحه رانندگی که او را تقریبا فلج و ویلچرنشین کرد، در ایالات متحده زندگی می‌کرد و به‌ندرت به نیجریه می‌رفت.

استقبال از جسد چینوا آچه‌‎به در نیجریه
خویشان آقای آچه‌به و مقامات رسمی نیجریه تابوت او را در فرودگاه اینوگو در جنوب نیجریه تحویل گرفتند.
در هنگام ورود هواپیمای حامل جسد آقای آچه‌به، گروه‌های فرهنگی نیجریایی در بیرون از فرودگاه اینوگو مراسم اجرا می‌کردند.
ویل راس، خبرنگار بی‌بی‌سی، از این محل گزارش داده است که هرچند مردم برای درگذشت این نویسنده عزاداری می‌کردند ولی در عین حال حیات این چهره موثر فرهنگی را نیز جشن می‌گرفتند.
جسد آقای آچه‌به قرار است روز پنج‌شنبه نزدیک خانه خانواده‌اش در اوگیدی شهر کوچکی روی تپه‌های استان آنامبرا دفن شود.

هیچ نظری موجود نیست:

پادکست سه پنج