حرکت در سطح

  • من را فرانسوی ببوس

    روايتی است از زير گلو تا پشت گردن که آيه هايش به خط نستعليق آمده اند. رنگ پريده از خواب های غمگين. شصت و يک سوره از تورات تنی. بخش شعرها به عنوان "من را فرانسوی ببوس" عاشقانه هايى ست همراه با واکنش های سياسی و اجتماعی. شعرها سايه هايی هستند، افتاده روی قبرها با تابوت های آماده، رو به درخت های خشک شده ، رو به آدم های خشک شده ، رو به آهن های به کار رفته در تن. بغلشان رفت به آغوش، بغلشان کنيد. بغلشان کنيد.

    • این برنامه شعر خوانی هوشنگ چالنگی POEM

      و گزارش این علف بی رنگ به همراه تو این گونه ست اگر این شب ست اگر این نسیم به همراه تو نواده ی خوابالود هم سیاهی ی تنها خود تویی بهین شب تنها که خود می سازی و آبها که در پای تو می خسبند رنگ می گیرد. .

    • گفتگوی رادیویی با رضا قاسمی

      غلطید به پهلوی راست. مدتی همینطور بی‌حرکت ماند؛ خیره به نور ملایمی که از پنجره رو به کوچه می‌آمد. دستش را از زیر لحاف بیرون آورد و چراغ را خاموش کرد. شانه‌هایش زیر لحاف تکان‌تکان می‌خورد

    • عدوی تو نیستم من، انکار توام

      ناما جعفری، شاعر ایرانی، در مجموعه‌ای با عنوان «تجمع در سلول انفرادی» کوشیده است تجربۀ پرورده و بالیده شدن اندیشه و عاطفۀ شاعران ایرانی را در برخورد به فرایافت پیکار مدنی نمایش دهد.

    • من یک ادوارد دست قیچی هستم ای تیم برتون لعنتی

      آدم به دوستی این موجودات عجیب، اما معصوم و صادق بیشتر می‌تواند اعتماد کند تا کسانی که پشت علاقه‌شان یک دنیا خودخواهی، منفعت‌طلبی و ریاکاری نهفته است. من ترجیح می‌دهم در آن قلعه گوتیک با ادوارد دست قیچی زندگی کنم، از رولت‌های گوشت سویینی تاد بخورم

    • چشمان کاملاً باز استنلی کوبریک

      هفت سال بعد، «کوبریک» فیلم تحسین‌برانگیز «غلاف تمام فلزی» را درباره جنگ ویتنام به‌تصویر کشید. آخرین فیلم این نابغه سینما در سال ۱۹۹۹ و با فاصله ۱۲ سال بعد از فیلم قبلی ساخته شد؛ «چشمان کاملا بسته» با بازی «تام کروز» و «نیکول کیدمن» که از جشنواره ونیز موفق به کسب جایزه شد.

۱۳۹۴ دی ۲۴, پنجشنبه

اهدای بالاترين نشان فرهنگ و هنر فرانسه به نقاش ايرانی آغداشلو شواليه شد

سه شنبه عصر باغ سفارت فرانسه د‌ر تهران ميزبان نقاشي بود‌ كه د‌ر سكوت كامل خبري و به د‌ور از هياهو وارد‌ خاك فرانسه شد‌ تا بالاترين نشان فرهنگ و هنر اين كشور را از سفير اين كشور د‌ريافت كند‌.آيد‌ين آغد‌اشلو د‌ر واپسين روزهاي د‌ي‌ماه و به د‌ور ازهرگونه  شلوغي بار د‌يگر افتخاري بزرگ را براي ايران و هنر ايراني رقم زد‌









سه شنبه عصر باغ سفارت فرانسه د‌ر تهران ميزبان نقاشي بود‌ كه د‌ر سكوت كامل خبري و به د‌ور از هياهو وارد‌ خاك فرانسه شد‌ تا بالاترين نشان فرهنگ و هنر اين كشور را از سفير اين كشور د‌ريافت كند‌.آيد‌ين آغد‌اشلو د‌ر واپسين روزهاي د‌ي‌ماه و به د‌ور ازهرگونه  شلوغي بار د‌يگر افتخاري بزرگ را براي ايران و هنر ايراني رقم زد‌ ، د‌رست مانند‌ تمامي اين سال‌ها كه بي ريا و به د‌ور از هرگونه جنجالي صد‌ايش را د‌ر كارهايش ريخته است. آغداشلو به دور از هرگونه تعارف يا اغراقي يكي از اسطوره‌هاي زمان خويش است.اسطوره‌اي كه هم براي هم نسلان خودش آشنا مانده و هم نسل‌هاي بعد از خودش هيچگاه از او احساس دوري و فاصله نكرده است و  در روزگاري كه خيلي از بزرگان هنر ميان رنگ‌هاي ساختگي پنهان شده و نقاب بر چهره كشيده‌اند تا حائلي باشد ميان آنها و مخاطبان‌شان، آغداشلو دست از رنگ شسته و از هرگونه فاصله ‌اي با آدم‌هاي روزگارش تبري جسته است.نقاشي كه هيچ وقت نخواسته و تمايل نداشته است كه خاص بودنش را فرياد بزند اين‌بار هم از سفارت فرانسه خواست تا اهداي نشان شواليه به او در سكوت برگزار شود تا مبادا خبر نشستن عالي‌ترين نشان فرهنگ دولتي كه همواره به هنر معروف بوده است بر سينه ‌اش به خودنمايي تعبير شود.

نشان هنر و ادب شوالیه که از سوی وزارت فرهنگ فرانسه به هنرمندان و نویسندگان اعطا می‌شود، بیش از 50 سال سابقه دارد و تاامروز تعدادی از هنرمندان و نویسندگان ایرانی این جایزه را از آن خود کرده‌اند. نشان شایستگی فرانسه بیش‌تر به افتخارات ملی فرانسوی‌ها مرتبط است و نشانی یک درجه پایین‌تر از لژیون دونور است. هدف جایزه هنر و ادب فرانسه به رسمیت شناختن نقش ویژه ادبیات و هنر در جهت گسترش این حوزه‌هاست و کسانی این جایزه را می‌توانند دریافت کنند که دست کم 30 ساله باشند و در توسعه و غنی ‌کردن فرهنگ فرانسه نقشی داشته باشند. تا کنون به بسیاری از چهره‌های فرهنگی هنری کشور چون شهرام ناظری، محمدرضا شجریان، رضا سیدحسینی، محمدعلی سپانلو، عباس کیارستمی، لیلا حاتمی، پری صابری، لیلی گلستان، جلال ستاری، داریوش مهرجویی، کامبیز درمبخش و محمود دولت‌آبادی تعلق گرفته است. نشان شوالیه شامل جایزه مالی نیست و تنها نشانی است که بر سینه هنرمندان و ادیبان نصب می‌شود و به پاس مجموعه کارهای یک چهره فرهنگی و هنری است. مراسم اهداي نشان شواليه به آيدين آغداشلو راس ساعت 16 در محل سفارت فرانسه در تهران شروع شد.سفير فرانسه سخنراني در مورد جايگاه هنر آغداشلو  در ايران  و جهان ايراد كرد و بعد از سخنان سفير ، نشان شواليه از طرف وزير فرهنگ فرانسه و توسط سفير اين كشور به اين نقاش والاي ايراني اهدا شد.پس از اهداي نشان هم آغداشلو به همان مسلك تواضع هميشگي تنها در چندجمله كوتاه صحبت و از اهداي اين نشان به او به عنوان  يك نقاش ايراني تشكر كرد.اما بعد از آغداشلو نوبت به يار ديرينه او داريوش شايگان رسيد.
و به راستي براي صحبت در مورد هنر آغداشلو و عشقي كه از دريچه كارهايش به جهان پيرامونش هديه مي‌كند چه كسي بهتر از كهنه رفيق سال‌هاي دور اين نقاش؟ شايگان كه خود به فاصله دو سال و به ترتیب نشان دوم و اول این جایزه را از آن خود کرده است  از سال‌هاي دور رفيق وهمراه نقاش پرآوازه ايراني بوده است اين‌بار هم او را تنها نگذاشت و از جان و به زبان فرانسه در مدح اين بزرگ هنرمند نور و رنگ سخن گفت.شايگان زبان به فرانسه گشود و از هنر كهنه رفيقش گفت، از سير نقاشي آغداشلو از 40 سال پيش تا كنون و آنچه بر سر او و هنرش آمده است.شايگان كه امروز مي‌توان او را يك فيلسوف معاصر هنردوست ناميد در سخنان طولاني خود از جهاني گفت كه كشفش براي نقاش 40 سال طول كشيده است. عمري بله درازاي تولد تا بعثت نقاش و حالا در آستانه 75 سالگي فيلسوف معاصر ايراني آغداشلو را در محل سفارت خيامي ‌ترين نقاش ايران ناميد.شايگان نقاشي‌هاي آغداشلو را پرمايه‌ترين هنر معاصر ايران از نظر  فلسفه و عشق ناميد و به شرح اين مفاهيم از نگاه خودش پرداخت.جلسه همان‌طور كه آغداشلو خواسته بود در سكوت خبري و دور از هياهو برگزار شد و ساعت 19 به وقت تهران نوفل لوشاتو نقاشي را بدرقه كرد كه به وقت‌ قدرشناسي فرانسه از هنر او تجليل شده بود. 

هیچ نظری موجود نیست:

پادکست سه پنج