هیچ توطئهای وجود ندارد
کاتوزیان در کتاب «ایرانیان» مینویسد برخلاف تصوراتی که درباره توطئه نوع نامیدن ایران وجود دارد در «پرشا» نامیدن ایران در زبان انگلیسی، «پرس» در فرانسوی، «پرزین» در آلمانی و مانند آنها توطئهای در کار نبود. هرودوت بهعنوان اولین تاریخنگار یونانی و به عبارتی اولین تاریخنگار دنیا ،که هنوز آثارش در دسترس است، از پارس بهعنوان منطقه جغرافیایی ایران آن دوره و از پارسیان برای نامیدن ایرانیان استفاده کرده است. درواقع این عنوان در آثار او به 440 سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد. کاتوزیان توضیح میدهد هنگامی که یونانیان (پایهگذاران تمدن اروپا) نخستین بار با ایرانیان تماس پیدا کردند، ایرانیان پارسنژاد بر ایران حکومت میکردند و این کشور، امپراتوری پارس نام داشت. بنابراین «پرسیس» نامیده شدن ایران در زبان یونانی همانقدر توطئهآمیز است که «یونانی» نامیده شدن آنان در میان پارسیانباستان و ایرانیان امروز؛ در حالی که «یونان» نام بخشی از سرزمین یونانیان بوده و هست.
«پارس» و ویژگیهای آن
«پارس» بخشی از ایران بود؛ همانگونه که مردم پارس- یا فارس- نژاد یکی از اقوام ایرانی بودهاند. این سرزمین البته بزرگتر از استان کنونی فارس بوده و سراسر کرانه خلیجفارس، هرمزگان، یزد، بخشی از اصفهان و قسمتی از استان کنونی کرمان را نیز دربر میگرفته است. در آن دوره نیز همه کرانه خلیجفارس و دریای عمان با نام دریای فارس یا دریای پارس شناخته میشده است. اما واژه «پارس» گاه معنایی گستردهتر مییافت؛زیرا آنچه در طول تاریخ «پارس» یا «امپراتوری پارسیان» نامیده میشد نهتنها ایران امروز، بلکه مردمیغیرایرانی مانند مصریان را دربرمیگرفت.
نام «پارس» تا 1314 شمسی بین اروپاییان باقی ماند، اما در آن سال دولت ایران اصرار کرد که همه کشورها ایران را رسما «ایران» بنامند؛که با انقلاب اسلامی سال 57 نام «ایران» به نوعی همگانی شد. اما «پرشا» یا «پارس» به قدری در ادبیات و علم و تاریخ شهرت دارد که گاهی به اشتباه فکر میکنند ایران و پرشا دو کشور مجزا هستند. منطقهای که عربها به آن «اقلیم فارس» میگفتند از کرانه خلیجفارس بود که در غرب آن خوزیه (اهواز) و بصره (پسراه) و آپالو (ابله) و در شرق آن مکران، کرمانیا و در شمالشرقی آن خراسان وجود داشت. عربها مردم این منطقه را نیز فارسی مینامیدهاند؛ اما اروپاییان در تمام دورههای تاریخی همه اقلیمهای ایرانی را پارس و پرشا نامیدهاند.
پارتها و پارسها شیوه زندگی یکسانی داشتهاند و بهترین اسبسواران زمان خود بودهاند. به همین دلیل عربها پس از فتح ایران به بهترین اسبسواران و چابکسواران فارس میگفتهاند. جالب این است که محمد عجم، جغرافیدان، نویسنده و تاریخنویس در کتاب خود با عنوان «خلیج فارس نامیکهنتر از تاریخ» مینویسد:«آنها (عربها) واژه فارس را جایگزین کلمه عربی جواد، خیل و خیول عربی کردهاند و امروزه فارس را مترادف با شوالیه و جنگجو نیز به کار میبرند.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر