صفحات

۱۳۹۶ فروردین ۲۰, یکشنبه

۱۹ فروردین سالروز درگذشت صادق هدایت


صادق هدایت نویسنده شهیر ایرانی در ۲۸ بهمن‌ماه ۱۲۸۱ در تهران به دنیا آمد. رمان معروف “بوف کور” هدایت از مشهورترین آثار ادبی فارسی شناخته شده است. از هدایت آثار بسیاری از جمله ترجمه به جا مانده است. علاوه بر آثار درخشان هدایت نوع مرگ او نیز در شهرت او بی‌تاثیر نبوده است. هدایت در ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ در آپارتمانی اجاره‌ای در پاریس با گاز خودکشی کرد و به زندگی خود پایان داد.















صادق هدایت نویسنده شهیر ایرانی در ۲۸ بهمن‌ماه ۱۲۸۱ در تهران به دنیا آمد. رمان معروف “بوف کور” هدایت از مشهورترین آثار ادبی فارسی شناخته شده است. از هدایت آثار بسیاری از جمله ترجمه به جا مانده است. علاوه بر آثار درخشان هدایت نوع مرگ او نیز در شهرت او بی‌تاثیر نبوده است. هدایت در ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ در آپارتمانی اجاره‌ای در پاریس با گاز خودکشی کرد و به زندگی خود پایان داد. هدایت در شرح جال خود می‌گوید:

“من همان‌قدر از شرح حال خودم رَم می‌کنم که در مقابل تبلیغات امریکایی‌مآبانه. آیا دانستن تاریخ تولدم به درد چه کسی می‌خورد؟ اگر برای استخراج زایچه‌ام است، این مطلب فقط باید طرف توجّه خودم باشد. گرچه از شما چه پنهان، بارها از منجّمین مشورت کرده‌ام اما پیش‌بینی آن‌ها هیچ وقت حقیقت نداشته. اگر برای علاقهٔ خوانندگان است؛ باید اول مراجعه به آراء عمومی آن‌ها کرد چون اگر خودم پیش‌دستی بکنم مثل این است که برای جزئیات احمقانه‌ی زندگی‌ام قدر و قیمتی قائل شده باشم به علاوه خیلی از جزئیات است که همیشه انسان سعی می‌کند از دریچه چشم دیگران خودش را قضاوت بکند و ازین جهت مراجعه به عقیده خود آن‌ها مناسب‌تر خواهد بود مثلاً اندازه اندامم را خیاطی که برایم لباس دوخته بهتر می‌داند و پینه‌دوز سر گذر هم بهتر می‌داند که کفش من از کدام طرف ساییده می‌شود. این توضیحات همیشه مرا به یاد بازار چارپایان می‌اندازد که یابوی پیری را در معرض فروش می‌گذارند و برای جلب مشتری به صدای بلند جزئیاتی از سن و خصایل و عیوبش نقل می‌کنند. از این گذشته، شرح حال من هیچ نکته برجسته‌ای در بر ندارد نه پیش‌آمد قابل توجهی در آن رخ داده نه عنوانی داشته‌ام نه دیپلم مهمی در دست دارم و نه در مدرسه شاگرد درخشانی بوده‌ام بلکه بر عکس همیشه با عدم موفقیت روبه‌رو شده‌ام. در اداراتی که کار کرده‌ام همیشه عضو مبهم و گمنامی بوده‌ام و روسایم از من دل خونی داشته‌اند به طوری که هر وقت استعفا داده‌ام با شادی هذیان‌آوری پذیرفته شده‌است. روی‌هم‌رفته موجود وازده بی‌مصرف قضاوت محیط درباره من می‌باشد و شاید هم حقیقت در همین باشد.”

از آثار هدایت می‌توان به رباعیات خیام (۱۳۰۲)، زنده به گور (۱۳۰۸)، پروین دختر ساسان (۱۳۰۹)، وع‌وغ ساهاب (۱۳۱۳)، سگ ولگرد، حاجی‌آقا (۱۳۲۴) و … و هم‌چنین ترجمه مسخ ِ کافکا، دیوار ِ ژان پل سارتر و … اشاره کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر